Montaj continuu parchet, fără profile sau praguri de trecere - e posibil?
Îți renovezi apartamentul sau ai ajuns la alegerea finisajelor pentru noua casă: găsești nuanța perfectă de lemn și îți imaginezi deja cum parchetul va lega camerele într-o imagine continuă și unitară - totul până când ai prima discuție cu meseriașul. 😂
"Parchetul nu se poate monta continuu, trebuie neapărat praguri de trecere în dreptul ușilor."
"Dacă e montat continuu, parchetul se va umfla."
"Nu o să aveți probleme acum, dar vor urma în câțiva ani și va trebui schimbat tot."
😲😲🙈
Ai auzit deja că pragul e o soluție de compromis și că s-ar putea și fără dacă dai de un meseriaș cu adevărat priceput - și totuși, este posibil montajul continuu și dacă da, implică și riscuri?
Parchetul se poate monta fără întreruperi, însă trebuie să ții cont de mai multe variabile:
Tipul de parchet
Parchetul se găsește sub mai multe forme, cele mai comune fiind cunoscute ca laminat, stratificat sau masiv - fiecare tip are altă stabilitate dimensională și vine cu alte recomandări de montaj de la producător - acest lucru ar trebui să fie un criteriu în alegere.
Exemplu: Iată cum arată fișele de instalare pentru un parchet stratificat de la Tarkett și un parchet laminat de la Egger.
Tipul de montaj
Parchetul se poate monta flotant, prin lipire sau cu cuie. Montajul flotant, specific parchetului laminat și un mod de instalare posibil la cel stratificat, nu este potrivit pentru o instalare continuă. La acesta, plăcile de parchet sunt îmbinate fără a fi fixate de suprafața suport și se comportă ca o mare placă ce se contractă și extinde - dacă suprafața nu este întreruptă după lungimea specificată de producător, parchetul se va umfla, curba etc.
Exemplu: Poți vedea la link un film despre montajul flotant și cum lucrează parchetul montat astfel.
Aclimatizare
Indiferent de tipul de lemn ales, înainte de montaj, lemnul trebuie aclimatizat la temperatura/umiditatea interiorului unde se face instalarea. Altfel spus, plăcile care urmează a fi montate se lasă în spațiul unde vor fi instalate de la 48h până la 2 săptămâni. Astfel, la faza montajului, lemnul a lucrat deja/ a ajuns la un echilibru dimensional și nu-și va mai schimba atât de mult dimensiunea după instalare.
Umiditate
Lemnul este un material viu și se va adapta mereu la condițiile de umiditate ale interiorului. Pentru ca acesta să nu lucreze prea mult și să apară probleme, ideal este ca interiorul casei să aibă o umiditate controlată. Acest lucru se poate obține cu aparate de umidificare/dezumidificare sau în cazul caselor, cu sistem de ventilație centralizat. Umiditatea optimă a unui spațiu interior este undeva între 40-60%.
Rosturi de dilatație
Indiferent de tipul de parchet, pentru ca lemnul să aibă loc să lucreze, acesta nu se montează până la marginea peretelui - acolo se lasă un spațiu de 1/2cm care se maschează apoi în mod tradițional cu plinta.
Stratul suport
Suprafața pe care se montează parchetul trebuie să fie plană, uscată, curată și stabilă - Mathaus, recomandări montaj parchet
În funcție de tipul de șapă se recomandă diverse niveluri de umiditate înainte de realizarea montajului. Umiditatea din stratul suport se transferă către finisaj și, dacă este crescută, rezultă probleme, umflare etc. în cazul lemnului.
Același nivel dintr-o cameră în alta și planeitatea suprafeței sunt esențiale în obținerea aspectului continuu - rolul tradițional al pragurilor era exact de a masca diferențele de nivel, cum sunt de exemplu pragurile de la casele vechi.
Mai multe tipuri de straturi suport și detalii despre ele sunt și în ghidul de montaj parchet de la Hornbach.
Design
Într-o casă lungă și îngustă, ca cea de mai jos, pardoseala leagă spațiile și contribuie la o imagine plăcută și continuă:
La o casă cu un layout mai neregulat însă, orientarea plăcilor de pardoseală într-una dintre camere poate să conducă la o așezare inestetică într-o cameră adiacentă - de exemplu așezarea plăcilor optim în sufragerie continuând cu o poziționare transversală într-un hol lung, adiacent => spațiul pare mai îngust.
Pentru a determina dacă are sens să treci cu finisajul dintr-o cameră în alta, fără întreruperi, ideal este să îți desenezi planul casei și așezarea plăcilor pentru a vedea ce înseamnă pentru imaginea de ansamblu.
Concluzie
Cu o planificare atentă este posibil să obții un aspect continuu al parchetului la interior - gândește-te însă dacă o astfel de abordare este cu adevărat potrivită spațiului tău. Discută din timp și pe larg opțiunile cu un arhitect sau constructorul tău pentru a lua cea mai buna decizie ;)
Din seria finisajelor de pardoseală, citește și articolul despre îmbinarea dintre gresie și parchet fără profil de trecere. Dacă vrei să afli imediat cum mai apare un articol nou, dă-ți subscribe mai jos ;)