Cum influențează forma planul bucătăriei tale?

Bucătărie 18 apr. 2020

În articolul trecut am scris despre care sunt zonele dintr-o bucătărie și ordinea lor logică, adică fluxul unei bucătării.

Fluxul este direct legat și de forma pe care o are bucătăria. Dacă este lungă și îngustă aranjăm zonele din scenariul de lucru în linie, însă care este relația dintre zone în cazul unor alte forme de bucătării?

Există o regulă, numită triunghi de lucru peste care o să o tot întâlniți când vine vorba despre amenajări de bucătării. Simplu spus, frigiderul, chiuveta și aragazul trebuie să formeze un triunghi în plan și astfel lucrul în bucătărie devine optim.

Ce se întâmplă cu celelalte zone? Le poziționăm alternativ între frigider, chiuvetă și aragaz obținând astfel și spațiu de manevră.

Deși niciodată nu ai prea multă depozitare sau blat de lucru la dispoziție, există niște recomandări despre proporțiile triunghiului de lucru:

  • 1.2m ≤ latură triunghi ≤ 4m
  • 4m ≤ Perimetru triunghi ≤ 8m

Recomandările trebuie puse în balanță cu modul nostru de lucru, dimensiunile bucătăriei cu care lucrăm, astfel încât soluția să fie potrivită pentru fiecare caz în parte.

Dacă aveți îndoieli, vă puteți gândi întotdeauna la modul în care folosiți voi bucătăria:
- încep să gătesc -> scot ingredientele din frigider -> unde le așez?
- am spălat legumele -> unde le așez ca să le tai?
- am scos plăcinta din cuptor -> unde așez tava la îndemână?
- ce mă nemulțumește la bucătăria în care lucrez acum? -> ce aș avea nevoie?

Să vedem schematic ce înseamnă această poziționare pe cele mai întâlnite trei tipologii de forme de bucătărie:

  1. formă de linie
  2. formă de L
  3. formă de U

Formă de linie

Bucătăria în linie cu un singur front

Este bucătăria pe care o aliniem la un singur perete - de tipul bucătăriilor mici și înguste din apartamentele de bloc. Ținând cont de flux, aproape de intrare poziționăm frigiderul apoi chiuveta și aragazul, intercalând spațiile de lucru.

Bucătăria în linie cu două fronturi

Tot în linie se numește și bucătăria pe care o așezăm de-a lungul a doi pereți paraleli. Aici deja se formează un triunghi de lucru.

Laturile tringhiului pot fi aranjate și altfel, însă, ținând loc de flux, cel mai bine e ca frigiderul să fie aproape de intrarea în bucătărie -> vin cu cumpărăturile, le așez în frigider apoi încep să gătesc etc.

Formă de L

Aceleași principii se aplică și la bucătăria în formă de L:

Formă de U

Colțurile nu sunt cele mai practice într-o bucătărie, dar cam așa ar veni o poziționare a celor 3 zone pentru un spațiu în U:

Există bineînțeles și alte forme de bucătării - de tip open space, cu insulă, în G sau alte spații particulare cu provocările lor. Principiul triunghiului este același însă pentru toate, cu mențiunea de a nu uita de zona de lucru și spațiul de depozitare.

Next: Dimensiuni

Indiferent de furnizorul de mobilier, mobila de bucătărie este modulară și se raportează la același standard de dimensiuni. Despre acestea și despre alte standarde de dimensiuni în bucătărie voi vorbi în articolul următor.


Pentru această serie de articole exemplificarea/studiile de caz sunt cele mai utile. Dacă vrei o soluție schematică pentru proiectul tău și ești de acord ca planul să apară pe site, trimite-mi schița bucătăriei tale și hai să lucrăm la o soluție împreună!

Scrie-mi la laura@balaura.ro ;)


Dacă vrei să afli când apare următorul articol pe site, lasă-ți adresa de mail mai jos și vei fi anunțat ;)

Tag-uri