Ce este fluxul de lucru și de ce știi deja ce înseamnă?

Bucătărie 17 apr. 2020

Toată lumea spune că fluxul de lucru este cel mai important într-o bucătărie și când ai început amenajarea bucătăriei pare ceva de care trebuie să ții cont. Iată de ce știi deja ce înseamnă și nu e așa de complicat ;)

Fluxul de lucru reprezintă ordinea logică a etapelor de lucru într-o bucătărie. O bucătărie organizată conform fluxului de lucru va face gătitul mai ușor ;)

Cel mai ușor mod să reținem ordinea corectă a echipamentelor este imaginând un scenariu de lucru în bucătărie. Să spunem că vrem să facem o plăcintă cu mere și tocmai ne-am întors cu ingredientele de la cumpărături. Ce facem?

  1. ajungem cu ingredientele acasă și le depozităm până când ne apucăm de gătit
  2. odată ce începem lucrul, pregătim ustensilele și ingredientele pe blatul de lucru
  3. spălăm merele
  4. începem să le tăiem și să pregătim compoziția
  5. introducem tava cu plăcinta la cuptor
  6. când e gata o tăiem felii și o servim la masă

De aici rezultă zonele care trebuie să existe în bucătăria noastră, în ordinea în care le folosim:

  1. Zona depozitare alimente - cămară, frigider
  2. Zona depozitare echipamente - dulapuri cu veselă, ustensile de gătit dar și dulapuri/suprafață blat unde să stea mixerul ș.a.
  3. Zona de spălare/curățare - chiuveta, mașina de spălat vase
  4. Zona preparare - blat de lucru generos
  5. Zona de gătit - aragaz & cuptor
  6. Zona de servit - masa cu scaune unde mâncăm (opțională)

Zona de servit nu este obligatoriu să fie în bucătărie - de exemplu, dacă lucrăm cu un spațiu cu dimensiuni reduse, masa se poate lua în sufragerie și bucătăria să rămână doar pentru preparare.

Celelalte zone, în schimb, sunt strâns legate și trebuie să relaționeze bine pentru ca nouă să ne fie cât mai ușor când gătim. Modul în care le aranjăm în plan depinde mult de forma bucătăriei dar despre asta vorbim mai în detaliu în articolul următor ;)

Next: Forma bucătăriei

În articolul următor voi scrie despre forma bucătăriei și cum influențează relația dintre zonele dintr-o bucătărie.


Pentru această serie de articole exemplificarea/studiile de caz sunt cele mai utile. Dacă vrei o soluție schematică pentru proiectul tău și ești de acord ca planul să apară pe site, trimite-mi schița bucătăriei tale și hai să lucrăm la o soluție împreună!

Scrie-mi la laura@balaura.ro ;)


Dacă vrei să afli când apare următorul articol pe site, lasă-ți adresa de mail mai jos și vei fi anunțat ;)

Tag-uri