Două programe în care să îți proiectezi singur bucătăria

Bucătărie 17 mai 2020

Cum ultimele două luni am stat cu toții în casă, cu siguranță am ajuns să avem o relație mai apropiată cu locuința noastră. Pentru mine, izolarea a însemnat că am început să gătesc mai mult și inevitabil să descopăr neajunsurile bucătăriei din apartamentul în care stau în chirie: ce bine ar fi să am sertare în loc de uși, accesorii de compartimentare gen IKEA și ce utilă ar fi o lumină pe blat etc.


Până mă mut la casa mea și ajung să îmi proiectez singură bucătăria, celor care au în plan o remodelare și nu știu de unde să înceapă, vă las mai jos două instrumente utile ;)

IKEA Planner bucătărie

Multă lume fuge de IKEA, alții sunt fani - eu sunt fan :D Nu contenesc să recomand soluțiile lor pentru că sunt practice, au un design plăcut, sunt good value for money și nu necesită un lung termen de execuție.


Chiar dacă din anumite motive preferați o bucătărie la comandă, plannerul IKEA poate fi un bun punct de plecare pentru a vedea ce puteți obține din spațiul pe care îl aveți la dispoziție și să stabiliți și un buget orientativ. Și da, bucătăriile IKEA se pot adapta pe orice dimensiune de bucătărie pentru că puteți adăuga elemente de completare iar celelalte corpuri oricum sunt modulare, indiferent de furnizor.


Opțiunile de materiale variază de la PAL, MDF sau lemn masiv, aveți opțiuni referitoare la blat, accesorii, plintă, lumini, cornișă etc. O variantă pentru cei cărora le place cât de practice sunt bucătăriile de la IKEA dar nu vreți ca bucătăria voastră să arate ca de la IKEA există mereu varianta să comandați blatul și fronturile de la alt furnizor. De asemenea puteți să vopsiți fronturile IKEA în culoarea preferată, dar poate fi un proces destul de complicat.

Cum se folosește

Softul este integrat în site-ul IKEA și este destul de intuitiv. Are multe buguri la utilizare dar cu puțină răbdare se poate obține un rezultat relevant - până ajung să exemplific Plannerul într-un articol, am găsit în română explicații la link.

Din aceeași categorie cu plannerul IKEA mi s-au părut și Homestyler sau Flooplanner. Nu le pot recomanda pentru că mi s-a părut greoaie identificarea corpurilor de bucătărie după dimensiuni sau tipologie.

SketchUp

Print screen cu o vedere din Sketchup Pro

SketchUp este un program de modelare 3d pe care eu îl folosesc de multă vreme. Spre deosebire de alte softuri, este foarte user friendly și intuitiv. Există o variantă free care acum poate fi folosită doar online și e destul de basic și alte variante cu mai multe opțiuni care au un trial de 30 de zile.

Indiferent de versiune, marele avantaj la Sketchup este accesul la o mare bibliotecă - Sketchup Warehouse, cu modele 3d free, desenate de alți utilizatori. Astfel, nu trebuie să construiți efectiv corpurile ci căutați în bibliotecă kitchen cabinets de exemplu și copiați elementele în designul vostru. De avut în vedere însă că fiind create de alți utilizatori modelele pot să nu fie la scară, să mai aibă greșeli etc.

Aveți și varianta să conturați o bucătărie doar la nivel de volum - toate corpurile sunt oricum modulare așă că puteți ridica volume cu dimensiunile standard ținând cont de spațiul pe care îl aveți și astfel să vă faceți o idee despre potențialul bucătăriei voastre.

Dacă vreți să avansați de la nivelul de hobby, varianta Pro oferă mult mai multe opțiuni când vine vorba de proiectare. Aici puteți și instala și un plugin specializat pe bucătării (multe contra cost) - eu mi-am instalat unul IKEA dar există și alte variante in Extension Warehouse, astfel încât să folosiți rapid module standard de bucătărie.

Cum se folosește
Există o mulțime de tutoriale de folosit Sketchup. Mi se par super ok cele oficiale așa că pentru basics las un link aici - https://help.sketchup.com/en/sketchup/introducing-drawing-basics-and-concepts.

Concluzie

Orice soft preferați, el este tot o unealtă de vizualizare care nu generează automat un plan funcțional. Înainte de orice program 3d, primul pas ar trebui să fie tot desenul pe hârtie.

Pentru că bucătăriile sunt modulare puteți schița pe orice foaie de matematică layoutul și vederea frontală la scară (ex: 1 pătrățel are latura de 20cm => 3 pătrățele reprezintă un corp standard de 60cm) ținând cont de cele câteva principii pentru planul bucătăriei.


Dacă v-ați prins urechile cu aplicațiile și toate lucrurile de care trebuie să țineți cont când vă organizați bucătăria aveți oricând varianta pentru mers la sigur - apelați la un profesionist ;)


Dacă vrei să afli când apare următorul articol pe site, lasă-ți adresa de mail mai jos și vei fi anunțat ;)

Tag-uri